Diverse : Dit is een webpagina met een allegaartje aan informatie, gedachtenspinsels, hobby en uitsloverij…
Uitsloverij :
Met toestemming van de desbetreffende patiente voor publicatie op deze website : Een casus
Pijn in een kies die 20 jaar geleden wortelkanaalbehandeld was ( door een collega ).
Op de foto bleek dat de vorige behandelaar ‘iets’ verloren was, namelijk een puntje van een kanaalvijl oftewel een vijlbreuk.
Mits een patient goed geinformeerd is hierover niet verwijtbaar. Het overkomt de beste tandartsen en wordt in de tandheelkunde gezien als  ‘ risico van het vak ‘
Lastig te behandelen : lastig te passeren, bijna onmogelijk te verwijderen en nog vervelender als je er als patient last van krijgt.
Met heel veel geduld van behandelaar en patient, goed instrumentarium , vergroting ( behandelmicroscoop !) en een portie geluk is de vijl verwijderd en de kanaalbehandeling gereviseerd.
De kies is nu al weer een paar jaar rustig.
Hieronder de foto’s van de situatie voor revisie, na revisie en een foto van het verwijderde vijltje.
                 Joke en Mehri                  Sommige patienten geven aan niet bij Mehri geplaatst te willen worden voor de controle, hier wil ik even op ingaan.                  1 ):                 Sinds 2006 is er in de tarieven ( die door de overheid wettelijk vastgesteld zijn, overtreden is strafbaar ) weinig geindexeerd.                 Ik las laatst dat de tandheelkunde ongeveer 16 % achter is gaan lopen in relatie tot de inflatie/indexatie/koopkrachtontwikkeling ( sorry ben geen econoom).                 Dit betekent dat er minder verdient wordt in relatie tot stijgende kosten.                 2):                 Er stoppen per jaar ongeveer 400 tandartsen terwijl er ongeveer 200 afstuderen waarvan 70-80 % vrouwelijk is.                 Zowel onder veel mannelijke als veel vrouwelijke afgestudeerde tandartsen is er meer behoefte aan part-time werken dan bij de tandartsen die ze gaan                 vervangen.                 Veel vacatures worden momenteel ingevuld door buitenlandse tandartsen uit Griekenland, Italie,Polen,Spanje,Zweden en Portugal.                 3 ):                 De overheid erkent bovenstaand probleem en werkt aan een oplossing : Taakherschikking mondzorg.                 Dit  gaat met steun van bijna alle politieke partijen in de nabije toekomst werkelijkheid worden : De mondhygieniste gaat de tandarts vervangen bij :                 controles, tandsteen verwijderen, kleine vullingen, poetsinstructie, initiele parodontale behandelingen, sealants.                 4 ):                 Ik wordt een jaartje ouder en hoewel ik nog steeds met veel plezier en toewijding werk zou ik wel wat uurtjes willen inleveren en meer balans in werk en prive                 willen hebben: Ik werk nu meer dan dertig jaar in de praktijk, met mijn studie erbij gerekend ruim 36 jaar in de tandheelkunde en begin de stress van werken                 aan de stoel, praktijk managing, nascholing, ondernemen, werkgever zijn te voelen.                 Kombineer bovenstaande punten, dan heeft U de redenen van onze huidige werkverdeling .                 We gaan de controles ‘om en om ‘ plannen : geef het een kans , Mehri is een bekwame en vriendelijke mondhygieniste.                 Beter af en toe bij een waarnemer dan een langdurig uitgeschakelde tandarts met een burn-out ..
Implantologie : In 2018 heb ik een cursus implantologie gevolgd bij Straumann. Ik heb in mijn loopbaan al diverse keren implantologie cursussen gevolgd maar dit was een ‘ik ga ze zelf plaatsen cursus ‘. Soms ben je met een tand of kies ‘uitgedokterd’ en rest er maar één ding : eruit halen ! Eerste vraag die mensen me bijna altijd vragen is : “wat gaan we nu doen met dat gat ? “ waarop ik altijd zeg : dicht laten groeien, genezen en kijken of U de tand/kies mist ; geef het een paar maanden. Vervangen is heel vaak niet nodig : het dogma uit de 60-er, 70-er en 80-er jaren dat er altijd vervangen moet worden is reeds lang gepasseerd. Is er toch vervangingsnoodzaak  ( esthetiek, functie of gewoon gevoelsmatig ) werd vroeger vaak , kostentechnisch, voor een ‘plaatje’ gekozen of, luxer, een frame ( plaat met metaal basis), saillant detail : het blijkt uit onderzoek dat de kauwfunctie zelfs niet verbetert met een ‘plaatje’ ! Indien mensen dat echt niet wilden vanwege o.a. de uitneembaarheid van zo’n plaat was een brug soms een optie , daarbij werd echter een behoorlijk stuk van de buurelementen afgeslepen wat op zich weer voor andere problemen kon zorgen , vaak zonde van die elementen, zeker als ze nog behoorlijk gaaf waren. Problemen dus. Maar nog niet zo erg als de problemen van mensen met een loszittend kunstgebit, de mensen die na een niesbui moeten controleren of hun kunstgebit nog op de plek zit of altijd op visite dat koekje af moeten slaan omdat ze dat simpelweg niet wegkrijgen. De oplossing van deze problemen is vaak mogelijk door plaatsing van een of meerdere implantaten. Het stak me altijd een beetje dat ik dat niet zelf kon doen en zodoende dat ik op mijn 53-ste ( riant laat natuurlijk) alsnog begonnen ben met implantologie. Ik begin natuurlijk voorzichtig met simpele implantaatplaatsingen en blijf daarbij in mijn ‘comfortzone’ en zal dat in de toekomst met ervaring en cursussen gaan uitbouwen, heb er erg veel zin in ! Ik heb daarbij gekozen voor het eerder genoemde merken Straumann en Oktagon omdat dat simpelweg de best scorende merken zijn in implantaatoverleving, servicegerichtheid en ondersteuning .
Ook ik heb weleens pech , hierboven mijn kies met barst, eruit gehaald door de vriendelijkste kaakchirurg ooit : Dr. van Beek. ( poli kaakchirurgie Ikazia/Haven ziekenhuis )